Atlantikwall - Museum

Atlantikwall - 1 Atlantikwall (June 2015) - #2Atlantikwall (June 2015) - #3Atlantikwall (June 2015) - #4Atlantikwall (June 2015) - #5Atlantikwall (June 2015) - #6

De Atlantikwall is één van de topattracties aan de kust en één van de drie musea op Raversyde.

De meer dan 60 aanwezige bunkers, observatieposten en geschutstellingen en de 2 km open of onderaardse gangen vormen samen één van de best bewaarde delen van de beruchte Duitse verdedigingslinie ‘Atlantikwall’. Deze werd gebouwd door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog, van de Frans-Spaanse grens tot in Noorwegen. Duizenden bunkers werden toen aangelegd om de havens te beschermen en een geallieerde aanval te verhinderen. In het museum bevindt zich ook de enige bewaarde Duitse kustbatterij uit de Eerste Wereldoorlog. Alle aanwezige constructies werden in hun oorspronkelijke staat hersteld en met authentieke voorwerpen en meubilair opnieuw ingericht. Het Openluchtmuseum is de ideale plaats om de sfeer van de ‘Langste dag’ te beleven.

In Raversyde vind je de enige bewaarde Duitse Kustbatterij uit de Eerste Wereldoorlog, de Batterij Aachen.

Hier stonden kanonnen, met bijhorende observatiebunkers en verblijven voor manschappen. Uit vrees voor een geallieerde landing op het strand en ter bescherming van de havens van Zeebrugge en Oostende (van waaruit Duitse duikboten opereerden) bouwden de Duitsers batterijen langs de Belgische kust. Enkel de resten van Batterij Aachen zijn bewaard gebleven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden op dezelfde plaats nieuwe verdedigingswerken gebouwd, die deel uitmaakten van de verdedigingslinie ‘Atlantikwall’. In het gelijknamige museum maak je kennis met enkele van de meest indrukwekkende verdedigingswerken uit beide oorlogen. Dit kan dankzij de Belgische Prins Karel, die er woonde tot aan zijn dood en zich altijd heeft verzet tegen de afbraak.

Furthermore Atlantikwall is near the following sights: Scenic Park Raversyde (±250 m), Anno 1465 (±250 m) & Casino SILT Middelkerke (±2,8 km).

For information:

Nieuwpoortsesteenweg 636, Oostende
web. Website